Dentoblis logo

Emeljük új szintre a szájhigiéniát!

Szájüregi oralbiotikum

Tudta, hogy nemcsak bélrendszeri probiotikumok léteznek?

30 év kutatási háttér

A szájüregi élőflórás készítmények terén több, mint 30 éve folyik a kutatómunka.

Hatékony és biztonságos formula

Cukormentes, természetes menta íz, D-vitaminnal. Szobahőmérsékleten tartható.

Fogkőképződés és a baktériumok

Fogkő ártalmas

A fogak felszínén gyakorlatilag az étkezések után azonnal elkezdődik a lepedékképződés. A lepedék egy vékony biofilm réteg főleg ételmaradékokból, nyálból és különféle baktériumokból áll.

Ha ezt a lepedéket nem távolítjuk el a fogakról, többrétegű dentális plakká alakul, majd a nyálból kioldódó ásványi anyagok hatására elmeszesedik, és fogkő (calculus) lesz belőle. A folyamat itt nem áll meg. A fogkő érdes felszínén még könnyebben megtapad a lepedék, ami további fogkőképződéshez vezet.

A fogkő, ami gyakorlatilag egy elmeszesedett lepedék, olyan kemény, hogy házi módszerekkel már nem lehet eltávolítani a fogakról. Az életmódunk nagyban befolyásolja a kialakult fogkő színét. A sok kávézás, dohányzás esetleg vörösbor-fogyasztás erőteljesen elszínezheti a fogkövet is. A színe lehet fehér, sárgás, barnás vagy szürkés.

 

Miért probléma a fogkő?

A fogakon megtapadt fogkő azért ártalmas, mert melegágya a baktériumoknak, többek között a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. Helyhez köti a savtermelő baktériumokat, így a fogzománc védtelenebb lesz a plakk és a fogkő alatt.

A fogíny alatti részen keletkező fogkő pedig könnyen ínygyulladáshoz és tasakképződéshez vezethet. Az inygyulladás könnyűszerrel átterjedhet a környező szövetekre: így alakul ki a fogágybetegség, amely nemritkán a fogak meglazulásához, kieséséhez vezethet.

A fogkő tehát nagyon ártalmas jelenség, számos fogászati panasz okozója. Ha már megjelent a fogakon, minél előbb eltávolítjuk a fogakról, annál jobb!

Mi a teendő, ha fogkő van a fogainkon?

A fogkövet házi módszerekkel nem lehet eltávolítani. Jobb nem kisérletezni ilyesmivel, mert megsérthetjük az ínyünket vagy kárt tehetünk a fogzománcban! A rendelőben végzett professszionális fogtisztítás, amelyet a dentálhigiénikusok végeznek, egy nagyon hatékony módja a fogkő eltávolításának.

A fogkő eltávolítást akkor is érdemes rendszeresen végeztetnünk, ha a fogainkon nem látunk fogkövet. Egyrészt a fogkő lehet fehér színű is, amit nem könnyű észrevenni, másrészt a fogak nem állnak meg az ínyvonalban, mélyen az íny alá nyúlnak. A fogak íny alatti területén is végbemehet a fogkőképződés, amelyből különféle gyulladásos folyamatok indulhatnak ki. Például az ínygyulladásnak az íny alatti fogkő a fő okozója.

 

Fogkőképződés kialakulása
Dextrán létrejötte és lebontása

Meg lehet előzni a fogkő kialakulását?

Igen! A fogkő nemcsak melegágya a baktériumoknak, hanem a kialkulásához is baktériumokra van szükség. A fogkőképződés folyamata akkor indul el, Amikor a biofilm rétegbe olyan baktériumok épülnek be, amely a lepedékben lévő cukorból egy nagyon tapadós poliszacharidot, az un dextránt álítanak elő.

A dextrán segítségével a biofilm jobban tud tapadni a fogakhoz, és így akár egy többrétegű szerkezet („baktérium-város”) is létre tud jönni. Azonban vannak olyan baktériumok is, melyek ezt a dextránt enzimekkel le tudják bontani. Ezt a dextránt lebontó enzimet hívják dextranáznak.

Ennek fényében megérthetjük, hogy a fogköképződés mértéke hogyan függ a szájüregben lévő mikroflóra egyensúlyától.

Bizonyos hatások (dohányzás, kávézás, helytelen fogmosási technika, savas közeg) által létrejött szájüregi klíma jobban kedvez a „rossz” baktériumoknak. Amennyiben ezek a baktériumok kerülnek túlsúlyba, felgyorsul a fogkőképződés folyamata. „Jó” baktériumok viszont ezt a folyamatot visszafordíthatják, lebonthatják a már kialakult plakkot mielőtt fogkő képződne belőle.

A Streptococcus Salivarius M18 egy ilyen „jó” baktérium, mely 2 ponton is hátráltatja a fogkőképződést:
1. bontja a többrétegű biofilm réteget: A dextranáz nevű enzime segít a fog felszínén létrejövő többrétegű biofilmréteg(plakk)lebontásában. Dextrán a plakk szerkezeti vázának egyik fő poliszacharid alkotója. Ezt bontja a BLIS M18 dextranáz enzime.
2. semlegesíti a savas közeget: neutráz nevű enzime csökkenti a nyál savasságát, kiegyensúlyozza a nyál pH értékét

S. salivarius M18 baktérium
fogkőképződésre gyakorolt hatását vizsgáló tanulmányok

Dentoblis - fogkőképződés csökkenése

,kutatási eredmények

Fogkőképződés csökkenése fogkőáltávolítás és mélytisztítás után

Az International Journal of Pharma and Bio Sciences szakfolyóírat 2015-ös számában megjelent tanulmány során az S. salivarius M18 hatását vizsgálták közepes-súlyos fogínygyulladás és közepes-súlyos parodontális betegség esetén. A kezelt csoport számos mutatóban javult a kontroll csoporthoz képest. Csökkent a fogkőképződés, illetve az ínyvérzés (lásd következő ábra)

Dentoblis - fogkövesség csökkenése gyerekeknél

kutatási eredmények

Fogkőképződés csökkenése gyerekeknél

A Genovai Egyetem Egészségtudományi Kara, és a Nizzai Egyetem Fogorvosi Kara 76 gyermeken végzett tanulmányt 2015-ben. Csökkent a fogkőképződés, és a nyál savassága is. 

Dentoblis®

A készítmény hatóanyagként Streptococcus salivarius M18 baktériumtörzset és D3-vitamint tartalmaz,
mely hozzájárul a normál fogazat fenntartásához.

Z

Tabletták szemenként csomagolva

Klinikai minőség a szavatossági idő végéig. A tabletták nem tudnak összetapadni.

Z

Az eredeti új-zélandi kutató csoport európai vonala

Az elérhető legjobb minőség. 

Z

Klinikai vizsgálatok szignifikáns eredményekkel

gyerekek és felnőttek bevonásával végzett 3 utánkövetéses klinikai tanulmány.

Használati mód

Esti fogmosás és nyelvtisztítás után 1 tablettát elszopogatni (nem lenyelni). 

3 havi kúra, ha szükséges a kúra ismételhető

Kiszerelés

30 szopogató tabletta (3x 10 tablettás bliszter, 1 hónap)

1 szopogató tabletta (napi adag) 810 mg 1 milliárd S.salivarius M18-t tartalmaz.

Tárolás

Száraz helyen 4- 25 ℃ között tároljuk. Szobahőmérséklet általában megfelelő.

Gyermekektől elzárva tartandó!

Dentoblis.online-rendeles

Magyarországon 2021. februárjától kapható!

Tablettánként csomagolt, higiénikus. 30 db tabletta/doboz.

 

 Figyelmeztetések:

Terhesség vagy szoptatás során kövesse a kezelő orvosa utasításait! A szopogató tabletták pici, 3 év alatti gyerekeknek nem adhatók! Élőflórás készítményeket nem ajánlott fogyasztani immunszupresszált állapotban! Ne szedjük, ha bármelyik összetevőre hiperérzékenyek vagyunk ( pl tejallergia)! Ha bármilyen negatív mellékhatás tapasztalunk, hagyjuk abba a szedését, és konzultáljunk a kezelő orvosunkkal! Nem helyettesíti az általános jó szájhigiéniát: rendszeres fogmosást, nyelvtisztítást, időszakos fogkő eltávolítást, lyukas fogak kezelését.