Dentoblis logo

Emeljük új szintre a szájhigiéniát!

Szájüregi oralbiotikum

Tudta, hogy nemcsak bélrendszeri probiotikumok léteznek?

30 év kutatási háttér

A szájüregi élőflórás készítmények terén több, mint 30 éve folyik a kutatómunka.

Hatékony és biztonságos formula

Cukormentes, természetes menta íz, D-vitaminnal. Szobahőmérsékleten tartható.

Fogszuvasodás és a baktériumok szerepe

 A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb, megelőzhető krónikus betegség. Gyerekeket, felnőtteket, időseket, férfiakat, nőket egyaránt érint. A jó hír, hogy tehetünk ellene! Megóvhatjuk gyermekeink és saját fogaink egészségét, de ehhez érdemes megértenünk a fogszuvasodás kialakulásának mechanizmusát.

A fogszuvasodás (latin nevén caries) egy többtényezős folyamat eredménye, alapvetően 4 elsődleges tényezőnek köszönhető. Ha ezek közül bármelyik hiányzik, a fogszuvasodás nem jön létre.(!)

A legújabb modellek szerint ez a négy elsődleges tényező:

– a fog(felszín): a fogak állapotát befolyásolja a kor, a fogzománc vastagsága, az íny mennyire húzódott vissza, illetve a fogfelszín alakja

– az tápanyag: ha ételmaradék marad a fogakon, nincs megfelelő mechanikai tisztítás, illetve a magas cukortartalmú ételek. Az ételekben lévő cukrokat a baktériumok lebontják és a keletkezett savak elősegítik, hogy a zománcból kioldódjanak az ásványi anyagok.

– a mikroorganizmusok: a szájüregi baktériumok akár több-rétegű biofilm réteget (plakk) alkotnak a fogak felszínén. Bizonyos baktériumok (Streptococcus mutans) különösen fogszuvasodást okozóak (cariogének), ugyanis nagy mennyiségben tudnak cukorból savakat előállítani, mely elősegíti a zománc ásványi anyagainak kioldódását. (Érdekesség, hogy mivel bizonyos baktériumok jelenléte ennyire kritikus a fogszuvasodás létrejöttéhez, a fogszuvasodást „fertőző” krónikus betegségnek is tekintik.) Pontosabb a fogszuvasodás előidézésénél a szájüregi mikroflóra összetételének a megváltozása a döntő. A cukrok lebomlásának köszönhető savas kémhatás kedvez a fogszuvasodást okozó baktériumok elterjedésének.

– az idő tényező: még ha az összes fenti tényező is együtt áll, a fogszuvasodás akkor sem azonnal jön létre. Elengendő idő kell hozzá. A demineralizálódás (az ásványi anyagok kioldódása) a savas közegben nem azonnal indul el. A zománc a földön természetesen előforduló 4. legkeményebb anyag. A folyamat a kezdeti stádiumokban visszafordítható, a kioldódott ásványi anyagok a remineralizáció során újra visszaépülhetnek fogzománcba.

Összefoglalva ezt a folyamatot: A fogak felszínén kialakuló plakkban élő baktériumok az elfogyasztott cukrokból savas közeget hoznak létre a fog közvetlen környezetében. Idővel, ennek a savas közegnek köszönhetően elindul az egyébként hihetetlenül ellenálló fogzománc demineralizációja, és ez vezet a fogszuvasodáshoz.

S. salivarius M18 – egy jó baktérium, mely 3 helyen támadja a fogszuvasodási folyamatot:

1. gátolja a „rossz” baktériumokat: S.salivarius M18 (BLIS M18™) egy természetben is előforduló speciális változata a normál szájflórában is megtalálható S. salivarius baktériumnak. Az M18 törzs egy természetes antimikrobiális vegyületet (“BLIS”) termel. Ilyen BLIS vegyületeket csak bizonyos baktériumok termelnek. Ez a molekula gátolja a “rossz” baktériumok (Streptococcus mutans) elszaporodását.

2. lebontja a többrétegű biofilm réteg fő vázát: A dextranáz nevű enzime segít a fog felszínén létrejövő többrétegű biofilmréteg (plakk) lebontásában. Dextrán a plakk egyik fő poliszaccharid alkotója.

3. semlegesíti a savas közeget: ureáz nevű enzime csökkenti a nyál savasságát, kiegyensúlyozza a nyál pH értékét .

 

A fogszuvasodás létrejöttéhez szükséges tényezők
A fogszuvasodás folyamata

Klinikai tanulmány

Dentoblis - fogszuvasodást okozó baktérium csíraszámának csökkenése

kutatási eredmények

Fogszuvasodást okozó baktérium csíraszámának csökkenése gyerekeknél

A Genovai Egyetem Egészségtudományi Karának, és a Nizzai Egyetem Fogorvosi Karának tanulmánya szerint a S. salivarius M18 használata növeli az esélyét, hogy a gyerekek elkerülhessék a fogszuvasodást, és javasolja használatának felvételét a fogorvosi eszköztárba.

Kutatók megállapításai a S.salivarius M18 törzsről

  • a legvédelmezőbb, természetes, emberi szájüregben élő törzs1
  • hatékonyan benépesíti a szájüreget2
  • egyedülálló antimikrobiális anyagot (salivaricin M) termel, ami blokkolja a főbb fogászati patogéneket (pl Streptococcus mutans, Porphyromonas gingivalis, és Aggregatibacter actinomycetemcomitans)1,3
  • dextranáz emzime bontja a plakkot, és az ureáz enzime semlegesíti a savasságot 4
  • csökkenti a fogkőképződést és főbb fogszuvasodást okozó patogéneket gyerekeknél 5,6
  • csökkenti a gyulladáskeltő citokinineket (IL-6 és IL-6) 7
  • csökkenti a főbb fogszuvasodást és fogínygyulladást okozó baktériumok csíraszámát felnőtteknél (pl. Streptococcus mutans és Porphyromonas gingivalis) 8
  • csökkenti a fogköképződést és ínygyulladást felnőtteknél 9

Orvos válaszol

Kérdezzen szakértőnktől!

Használja ki a lehetőséget és tegye fel kérdését orvos szakértőinknek! Előtte azonban kérjük, hogy olvassa át a meglévő válaszokat, illetve a gyakran feltett kérdéseket:

Beleegyezem, hogy a kérdés és a szakértői válasz nyílvánosan látható legyen a BLIS.hu és az Oralbiotikum.hu weboldalon. A megadott email cím nem fog nyílvánosan megjelenni. *

3 + 11 =

Hogyan kell szedni a Dentoblist?

Naponta egy tablettát LASSAN elszopogatni lefekvéskor fogmosás után.

Miben különbözik egy normál probiotikum egy oralbiotikumtól?

A probiotikumok a bélrendszerben hatnak, az oralbiotikumokban lévő baktériumtörzsek pedig a szájüregben.

Tárolhatom szobahőmérsékleten a Dentoblist?

A Dentoblist 4 és 25 °C között kell tárolnunk. Legtöbb esetben a szobahőmérséklet megfelelő, de nyáron ügyeljünk, hogy ne hagyjuk a tablettákat az autóban, vagy tartósan 25 °C felett.

Meglévő szuvas fogat rendbe hoz-e az M18?

Fontos, hogy meglévő szuvas fogainkat szakszerűen ellássák. A kutatások szerint a fogszuvasodásban szerepet játszó baktérium (S. mutans) gátlásával  az M18 az új fogszuvasodások megjelenésének esélyét tudja jelentősen csökkenteni.

Dentoblis®

A készítmény hatóanyagként Streptococcus salivarius M18 baktériumtörzset és D3-vitamint tartalmaz,
mely hozzájárul a normál fogazat fenntartásához.

Z

Tabletták szemenként csomagolva

Klinikai minőség a szavatossági idő végéig. A tabletták nem tudnak összetapadni.

Z

Az eredeti új-zélandi kutató csoport európai vonala

Az elérhető legjobb minőség. 

Z

Klinikai vizsgálatok szignifikáns eredményekkel

gyerekek és felnőttek bevonásával végzett 3 utánkövetéses klinikai tanulmány.

Használati mód

Esti fogmosás és nyelvtisztítás után 1 tablettát elszopogatni (nem lenyelni). 

3 havi kúra, ha szükséges a kúra ismételhető

Kiszerelés

30 szopogató tabletta (3x 10 tablettás bliszter, 1 hónap)

1 szopogató tabletta (napi adag) 810 mg 1 milliárd S.salivarius M18-t tartalmaz.

Tárolás

Száraz helyen 4- 25 ℃ között tároljuk. Szobahőmérséklet általában megfelelő.

Gyermekektől elzárva tartandó!

Dentoblis.online-rendeles

Magyarországon 2021. februárjától kapható!

Tablettánként csomagolt, higiénikus. 30 db tabletta/doboz.

 

 Figyelmeztetések:

Terhesség vagy szoptatás során kövesse a kezelő orvosa utasításait! A szopogató tabletták pici, 3 év alatti gyerekeknek nem adhatók! Élőflórás készítményeket nem ajánlott fogyasztani immunszupresszált állapotban! Ne szedjük, ha bármelyik összetevőre hiperérzékenyek vagyunk ( pl tejallergia)! Ha bármilyen negatív mellékhatás tapasztalunk, hagyjuk abba a szedését, és konzultáljunk a kezelő orvosunkkal! Nem helyettesíti az általános jó szájhigiéniát: rendszeres fogmosást, nyelvtisztítást, időszakos fogkő eltávolítást, lyukas fogak kezelését.